• Hem
  • Blog
  • Så varmt ska det var inomhus i lägenheten

Så varmt ska det var inomhus i lägenheten

När vädret helt plötsligt växlar om och allt blir kallt börjar vi fundera på varför det inte blir tillräckligt varmt i våra hem. Vi klargör några av dessa frågor om varför det blir så kallt i lägenheten och vad man kan göra för att få optimal temperatur inomhus.

Inomhustemperaturen bör vara mellan 20 och 24 grader och det gäller både bostadsrätter och hyresrätter. Om temperaturen långvarigt skulle vara lägre än 18 grader kan det vara skadligt för hälsan.

Vad gör man om det är för kallt i lägenheten?

Om det är för kallt i din lägenhet så bör du kontakta din hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättföreningen. Dom får då mäta temperaturen i ditt hem och vid behov undersöka anledningen till den låga temperaturen.

Vad kan jag göra själv för en behagligare inomhustemperatur?

Tänk på hur du möblerar, så att inga element blockeras och på så sätt hindrar värme från att cirkulera i rummet. Ta också en titt på elementen om dom går att reglera, det vill säga öka eller sänka effekten.

Elementen har bäst effekt om varmluften får stiga fritt uppåt mot taket utan några hinder på vägen. På så sätt får man bäst spridning av värmen och rummen blir jämt och fint uppvärmda.

Mät temperaturen själv

Det kan vara bra att ha koll på temperaturen innan man gör en felanmälan för att vara säker på vad det handlar om. Många gånger behöver hyresvärden eller styrelsen som ska åtgärda problemet mäta temperaturen för att veta hur det ska regleras. Då är det ju toppenbra om det jobbet redan är gjort och problemet blir fortare åtgärdat.

Använd en helt vanlig rumstermometer och placera den på 1 meters höjd mitt i rummet. Gör gärna mätningen när du inte är hemma då inte TV eller något annat används som kan bidra till temperaturförändring.

termometer som visar temperatur

Se upp för värmetjuvar

Se till att inte vädra för länge, kortare vädringar räcker ofta gott och väl. Se till att köksfläkten inte står på i onödan då den suger ut varmluft och varmluften ersätts då med kylig luft från ventilationen. Köksfläkten kan såklart vara igång vid matlagning för att spisen genererar tillräckligt med värme för att kompensera mot den luft som förloras.

Relaterade produkter

Bosch - CTL7181B0 + värmelåda - snabb leverans

Bosch

Bosch - CTL7181B0 + värmelåda - snabb leverans

34990
Bubbelbadkar hörn med underhållsvärme | 150x150cm | BK-058

Lyfco

Bubbelbadkar hörn med underhållsvärme | 150x150cm | BK-058

15488
Siemens - Kombiugn. ångugn. kaffemaskin och värmelåda

Siemens

Siemens - Kombiugn. ångugn. kaffemaskin och värmelåda

69990
Värmefläkt gasdriven

Hecht

Värmefläkt gasdriven

2495

Inspirerande läsning

Så saltar du i din diskmaskin

Så saltar du i din diskmaskin

Jag köpte en ny diskmaskin nyligen och har aldrig förr fyllt på med diskmaskinssalt. Med den nya diskmaskinen kom instruktioner om att fylla på med diskmaskinssalt och vatten. Man behöver bara fylla på med vatten i salt-facket första gången diskmaskinen används, därefter finns det alltid vatten i det utrymmet.

Hur monterar man köksfläkten i skåp

Hur monterar man köksfläkten i skåp

Det kan vara väldigt praktiskt att sätta in en köksfläkt i ett skåp om man har begränsat med yta i sitt kök. I mindre kök vill man kanske inte att Köksfläkten skall ta mycket plats och all fokus.

Så kallt ska det vara i kyl och frys

Så kallt ska det vara i kyl och frys

I kylen ska det vara +4°C och i frysen ska man ha –18°C. Temperaturen är viktig för att behålla färskheten i maten så att det håller länge, då är det viktigt att både kyl och frys är inställda på rätt temperatur.

Så varmt ska det var inomhus i lägenheten

Så varmt ska det var inomhus i lägenheten

Inomhustemperaturen bör vara mellan 20 och 24 grader och det gäller både bostadsrätter och hyresrätter. När vädret helt plötsligt växlar om och allt blir kallt börjar vi fundera på varför det inte blir tillräckligt varmt i våra hem. Vi klargör några av dessa frågor om varför det blir så kallt i lägenheten och vad man kan göra för att få optimal temperatur inomhus.

© Vitvaran.se 2024