Så varmt ska det var inomhus i lägenheten

Så varmt ska det var inomhus i lägenheten

När vädret helt plötsligt växlar om och allt blir kallt börjar vi fundera på varför det inte blir tillräckligt varmt i våra hem. Vi klargör några av dessa frågor om varför det blir så kallt i lägenheten och vad man kan göra för att få optimal temperatur inomhus.

Inomhustemperaturen bör vara mellan 20 och 24 grader och det gäller både bostadsrätter och hyresrätter. Om temperaturen långvarigt skulle vara lägre än 18 grader kan det vara skadligt för hälsan.

Vad gör man om det är för kallt i lägenheten?

Om det är för kallt i din lägenhet så bör du kontakta din hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättföreningen. Dom får då mäta temperaturen i ditt hem och vid behov undersöka anledningen till den låga temperaturen.

Vad kan jag göra själv för en behagligare inomhustemperatur?

Tänk på hur du möblerar, så att inga element blockeras och på så sätt hindrar värme från att cirkulera i rummet. Ta också en titt på elementen om dom går att reglera, det vill säga öka eller sänka effekten.

Elementen har bäst effekt om varmluften får stiga fritt uppåt mot taket utan några hinder på vägen. På så sätt får man bäst spridning av värmen och rummen blir jämt och fint uppvärmda.

Mät temperaturen själv

Det kan vara bra att ha koll på temperaturen innan man gör en felanmälan för att vara säker på vad det handlar om. Många gånger behöver hyresvärden eller styrelsen som ska åtgärda problemet mäta temperaturen för att veta hur det ska regleras. Då är det ju toppenbra om det jobbet redan är gjort och problemet blir fortare åtgärdat.

Använd en helt vanlig rumstermometer och placera den på 1 meters höjd mitt i rummet. Gör gärna mätningen när du inte är hemma då inte TV eller något annat används som kan bidra till temperaturförändring.

termometer som visar temperatur

Se upp för värmetjuvar

Se till att inte vädra för länge, kortare vädringar räcker ofta gott och väl. Se till att köksfläkten inte står på i onödan då den suger ut varmluft och varmluften ersätts då med kylig luft från ventilationen. Köksfläkten kan såklart vara igång vid matlagning för att spisen genererar tillräckligt med värme för att kompensera mot den luft som förloras.

Vitvaran.se

Det kan vara en lång resa tills man hittar det man är ute efter. När man handlar på nätet så har man ett stort utbud att välja på, och allt väldigt nära till hands. Vi tycker att det ska vara enkelt och man ska inte betala för mycket.

© Vitvaran.se 2024